maanantai 2. joulukuuta 2013

Chocolate Chip Cookie Dough Cupcakes


Tämä menee sarjaan Chocolate Chip Cookie Dough-kokeilut. Keksit on tehty, brownie, jäätelö.. mitähän tuosta taikinasta vielä voisi tehdä.. Ja sitten tuli mieleen kuppikakut. Muilla on ollu samoja ajatuksia, ja surffailun tuloksena löysin sitten vielä ohjeen kuorrutukseen. Pohjan tein suklaapätkismuffinssien ohjeella, vaihdoin vain tummaa suklaata pätkiksen tilalle. Keksitaikinaa olis voinu laittaa reilummat palaset minun mielestä, etenkin jos haluaa että se jää vielä raa'aksi. Nyt tuo möntti kypsyi ja oli pehmeää keksiä muffinssin sisässä.
Cookie Dough Frosting 
1/2 cup (115g) voita (käytin normaalisuolaista)
3/4 cup (1,75dl) fariinisokeria
1tl vaniljauutetta
1 1/4 cup (3dl) vehnäjauhoja
1/2tl suolaa (ei tarvi lisätä jos käytät normaalisuolaista voita)
1/4 cup (0.6dl) maitoa
(1 cup (2.35dl) pieniä suklaahippuja/suklaarouhetta tms)

Vaahdota voi ja fariinisokeri+vaniljauute kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot (ja suola jos käytät), sekoita. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Jos pursotat täytteen, älä sekoita suklaahippuja kuorrutteen sekaan. Pursota muffinssit kuorrutteella ja ripottele päälle suklaahiput. Jos levität kuorrutteen veitsellä tms, voit sekoittaa hiput suoraan kuorrutteen sekaan.
Kuorrutteen ohje täältä.

Helpot lehtitaikinanyytit


Teen usein tämmöisiä tosi helppoja suolaisia kahville. Täytteitä voi vaihdella mielinmäärin sen mukaan mitä kaapissa on. Jos pakasteessa on nyt lehtitaikinaa tai torttutaikinaa, kannattaa kokeilla. Yksi suosikkitäytteeni on savunauta+yrttituorejuusto (muistaakseni nimellä italialaiset yrtit). Tällä kertaa kaapissa oli aurinkokuivatut tomaatit-tuorejuustoa ja meetwurstia.

Lehtitaikinanyytit
lehtitaikinalevyjä
maustettua tuorejuustoa
savunautaa/ meetwurstia/ kinkkua/kalkkunaa..
juustoraastetta
(unikonsiemeniä)

leikkaa taikinalevyt kahtia

Levitä levylle tuorejuusto, pilkottu meetwursti tms. ja juustoraastetta vähän päälle.

Nostele kulmat yhteen ja paina keskelle.

Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta ja halutessasi unikonsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 15min. Nämä maistuvat parhaiten tuoreina, vielä hiukan lämpiminä :)







Cookie Dough-jäätelö / Cookie Dough Ice Cream


Tein joku aika sitte yks ilta jäljellä olevasta taikinasta jäätelöä. Ohjehan oli todella helppo ja yksinkertainen:

2 prk Flora Kuohua
1 tlk kondensoitua maitoa
2tl vaniljauutetta
chocolate chip cookie-taikinaa

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito ja vaniljauute. Sekoita tasaiseksi. Lisää keksitaikina pieninä paloina sekaan, sekoita nuolijalla tms. Voit myös laittaa astiaan ensin jäätelömassaa kerroksen, sitten paloja, taas kerros jäätelöä ja paloja jne. Pakasta vähintään 6 tuntia kannella tai kelmulla peitettynä. Ja sitten nauttimaan, nam nam! :)

maanantai 4. marraskuuta 2013

Halloween-juhlat

Tänä vuonna pidettiin lapsille eka kertaa Halloween-juhlat, ovat jo sen verran isoja että ei pelota liikaa :) Tarkoitus oli pitää ihan pienet juhlat, siksi voisikin ihmetellä sitä määrää mitä sinne taas kerran SUUNNITTELIN leipovani. Onneksi oli muutenkin niin kiire viikko, että kaikkea ei ehtinyt, ihan tarpeeksi oli syömistä siltikin. 

Menu muodostui lopulta seuraavanlaiseksi (ohjeet löytyy alla erillisinä postauksina):

"Skeletonin hauta"-täytekakku

Muumion lakuylläri-kuppikakut

Haamupopsit

Suklaakuorrutetut Domino-keksit

Nakkimuumiot, Aatun veriset sormet, Halloween-perunat (Lidlistä)

Alman silmämunamehua

Lapset ja aikuiset olivat kaikki kivasti pukeutuneet naamiaisasuihin, tässä muutama otos minkälaisia pikku-sankareita paikalla oli:

Tulevien Halloween-juhlien listalle jäi siis vielä vaihtoehtoja, kun kaikkea ei tällä kertaa tullut tehtyä.  Mm. matoisat popcorn-pallot/vihreä popcorn, Topz-puikot korvavaikulla, banaanikummitukset, mandariinikurpitsat, vesimeloniaivot, lihapullahiiret jne. saavat odottaa tulevaisuuteen. 
Ensi vuonna ehkä?

Joka tapauksessa kivat oli juhlat, kiitos osallistuneille! :)





 

Halloween-juhlien kakku, eli "Skeletonin hauta"

 Muutamia viikkoja sitten, kun mietin mitä Halloween-juhliin voisi tehdä, Aatu tuumasi että "Äiti ei sitä tarvi miettiä, piirretään vaan paperille suunnitelma". Ja niin piirrettiin. Viime viikolla postasinkinkin sen hienon suunnitelman esimakuna tulevasta :) Aatu oli juhlissa Skeleton ja kakusta tehtiin sitten Skeletonin hauta.

Olin tehnyt kaikenlaista rekvisiittaa, hautakiven, puita kiviä luita haamuja jne. joista suurin osa jäi sitten käyttämättä, kun kakkuun ei mahtunutkaan paljon muuta :) Parempi näin päin. Olin ajatellut laittaa sivuille suklaapuita, mutta tämä muta&ruoho oli sitten ehkä parempi. Ja Aatu innokkaana asetteli luita reunoille. 
Kakkupohja on 4 munan suklaakakkupohjalevy pellillä paistettuna. Leikkasin kolmeksi kerrokseksi (alinkerros piti koota kahdesta palasta). Välissä on mansikka-rahka-kermatäyte. Päällä kaakojauheella maustettua ja elintarvikeväreillä värjättyä kermavaahtoa ja Domino-keksimurua. Koristeet suklaata ja sokerimassaa. 

Muumion lakuylläri-kuppikakut / Lemon-Liquorice Cupcakes



Halloween-juhlien kuppikakkujen kanssa pähkäilin vaihtoehtojen kanssa. Olisi tehnyt mieli tehdä niin monenlaisia, että oli vaikea taas kerran valita :) Muumioihin sitten päädyin tällä kertaa hämähäkkien, luurankojen tai aivojen sijaan. Muumio-kuppikakkut ovat sitruunaisia ja kätkevät sisäänsä lakritsaisen yllätyksen ;) Sitruunamuffinssien ohje ilman lakritsitäytettä löytyy Ullan uudesta Suomen lasten leivontakirjasta (Huom, kirjan ohjeessa sitruunan kuorta on sekä muffinsseissa että kuorrutteessa, mutta taikinaan sitä ei käsketä lisätä vaan raastetaan odottamaan kuorrutteen tekoa. Minä laitoin raasteen taikinaan ja jätin pois kuorrutteesta kokonaan.) Täyte kannattaa tehdä jäähtymään hyvissä ajoin ennen muffinssien paistoa, vaikka jo edellisenä iltana.

Muumion lakuylläri-kuppikakut (12kpl)
3 munaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan puristettu mehu
1oog margariinia (käytin 1dl  juoksevaa margariinia)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Pese sitruuna hyvin, raasta sen kuori ja purista mehu kulhoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen sitruunamehun kanssa (ja sitruunankuori jos haluat mielummin laittaa sen taikinan joukkoon). Sekoita lopuksi varovasti joukkoon sulatettu margariini. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Lakutäyte:
2 dl kuohukermaa
1pss Hopea Toffee karkkeja

Kuorrutus:
150g voita
6dl tomusokeria (minä laitoin vain 5dl ja oli mielestäni tarpeeksi)
2 tl vaniljasokeria
1/2 sitruunan mehu (en laittanut ihan kaikkea)
1/2 sitruunan raastettu kuori (en laittanut kuorta ollenkaan kuorrutteeseen)
200g maustamatona Philadelphia tuorejuustoa

Laita kerma ja karkit kattilaan. Kuumenna sekoittaen kunnes karkit ovat sulaneet kokonaan. Anna jäähtyä täysin kylmäksi. Kun seos on kylmä, vaahdota sähkövatkaimella kuten kermavaahto. Tee muffinsseihin kolo lusikalla tai muffinssiporalla ja laita täytettä (lusikalla, pursottamalla jne.) muffinssin pintaan asti.  Valmista kuorrutus vatkaamalla pehmeä voi ja tomusokeri keskenään. Lisää vaniljasokeri ja sitruunan mehu (ja kuori jos käytät). Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Muumioiden pursotukseen käytin isohkoa koripunostyllaa väärinpäin, niin että jälki on sileää. Silmät tein sokerimassasta. Otin tyllan isolla aukolla ensin keltaisesta ja vihreästä isommat ympyrät, sitten pienipäisellä pyöreällä tyllalla mustasta pienet ympyrät. Kiinnitin toisiinsa elintarvikeliimalla. 



Halloweenin Pizzapötköt eli "Aatun veriset sormet" :)

Mietimme lasten kanssa tarjottavia juhliin viikkoja sitten ja lapset keksivät mitä hienoimpia nimiä tarjottaville. Kuten Aatun veriset sormet, eli niitä sitten tehtiin pizzapötkäjen muodossa.

Pizzapötköt (n.25kpl)
1/2 pizzataikinaa (ks. ohje täällä )
1prk tomaattipyretta
ketsuppia
salamia/meetwurstia
kinkkua
juustoraastetta
pizzamaustetta
punaista paprikaa

Jaa taikina pienempiin osiin. Kauli kustakin osasta aina pitkänmallinen levy (pitempi kuin korkea, että sormista ei tulisi kauhean paksuja). Leikkaa paprikoista palasia, jotka ovat toisesta päästä terävämmän ja ohuemman mallisia. Sekoita tomaattipyre ketsupin kanssa. Levitä seosta pohjan päälle. Ripottele päälle juustoraastetta, sitten pilkottua salamia ja kinkkua. Ripottele vielä päälle pizzamaustetta maun mukaan. Kääri rullalle ja leikkaa noin sormen pituisia palasia. Tee veitsellä tai muulla viiltoja taikinan pintaan keskelle. Paina paprika"kynsi" pötkön päähän. Paista uunissa 225 asteessa noin 10-15min, niin että pinta on saanut vähän väriä. 

Halloweenin Nakkimuumiot (munaton, maidoton)

Meillä ainakin lapset tykkää kovasti "peitetystä possusta" (pigs in a blanket), ja nämä muumiot on niiden suosittu Halloween-versio. Nämä ovat mielestäni yksinkertainen ja hyvä tarjottava lastenjuhliin.

Nakkimuumiot (12kpl)
1 pieni pkt nakkeja
4-5 levyä lehtitaikinaa

Leikkaa lehtitaikinalevyt kukin 3 osaan. Kääri suikaleita nakkien ympärille niin että ylös jää yhteen kohtaan vähän aukkoa. Voit käyttää kaksi tai kolme suikaletta per nakki, oman maun mukaan. Nämä maistuvat parhaiten uunituoreina, valinnaisesti ketsupin kanssa tai ilman.

Myllyn Paras lehtitaikinalevyt ovat munattomia ja maidottomia. Tarkista myös nakkien sopivuus! :)

Haamupopsit

Halloween juhliin päädyin tekemään haamupopseja, koska ensin suunnittelemiani silmämunia on jo tullut tehtyä parikin kertaa. Ehkä sitte taas ensi vuonna ;)


Tein tällä kertaa ihan oikeesti cakepopseja cookiepopsien sijaan, eka kertaa. Pohjaksi tein Red Velvet kakkulevyn tällä ohjeella 22x33cm vuokaan. Sekoitin kakkupohjaan noin 200g mascarponea. Kakun kosteudesta/pehmeydestä riippuen tuorejuustoa voi laittaa vähemmän tai enemmän. Kunhan massa on helppo muotoilla, mutta ei liian pehmeää ja kosteaa. Muotoilin käsin ensin palloja, ja sitten suipommaksi ja ohuemmaksi yläpäästä. Alman avustuksella popsit pääsivät tikkujen nokkaan, saivat ylleen valkoista Candy Meltsiä ja lopuksi mustalla pastavärillä silmät.

Tuolla kakkupohjamäärällä tulee aika paljon popseja, eli voit myös pakastaa puolet kakkpohjasta ja käyttää vain toisen puolen. Vähennä silloin myös tuorejuuston/mascarponen määrä. Kokonaiseen annokseen saa varata kuorrutukseen 2pss Candy Meltsiä.

Halloween Rice Krispies Treats (munaton, maidoton)



Aatun iltikseen Halloween-bileisiin piti lyhyellä varoitusajalla keksiä jotain viemistä. Ja mieluiten tietenkin semmoista mitä Aatu itsekin voi syödä. Rice Krispies Treats on Aatun mieleen ja tuumin että ne saa helposti koristeltuakin juhliin sopiviksi.
Pimeässä otetut kuvat, mutta kyllä niistä selvää saa. Ohje treatseihin täällä . Pyöreällä muotilla otin paloja levystä, samalla pyöreällä muotilla sokerimassasta paloja jotka koristelin mustaksi värjätyllä kidesokerilla ja asettelin päälle. Sen kummempia kiinnitysaineita ei tarvi, jos treatsit ovat tuoreita ja pehmeän tahmeita vielä, ja sokerimassakin oli samoin vielä pehmeää.

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Pikkusuolaisia taas


Njetworking-iltaan tein pitkästä aikaa tarjottavia. Tällä kertaa yritin kirjoittaa ylös vähän mitä tuli tehtyä, jos vaikka ois muillekin ideaksi, juhlissa kuin juhlissa pikkusuolaiset aina tekevät kauppansa.
Tein neljää eri suolaista lajia ja lisäksi makeaksi suupalaksi logo-suklaita.


Alla ohjeet suolaisiin.
HOX! Tein näitä aika paljon, joten olen yrittänyt jakaa ohjeet "järkevimpiin" määriin.

Salsaiset kasviskierteet (n. 35kpl)
1/2 annos pizzataikinaa (ks. ohje erikseen, Jamien Oliverin pizzataikina)
1 purkki/300g salsakastiketta (käytin Medium vahvuista)
1/2 kesäkurpitsa (noin 250g)
1-2 paprikaa (isoja yksi, pieniä kaksi)
1-2 punasipulia 
tuoretta oreganoa
tuoretta tinjamia
1/2 prk fetajuustopaloja (laitoin öljyssä olevia)
n. 200g juustoraastetta

Paloittele kasvikset hienoksi. Jos omistat monitoimikoneen, nyt on aika laittaa se töihin. Kuullota kasvikset pannulla oliiviöljyssä. Anna jäähtyä ja kaada sitten isoon kulhoon. Hienonna/murenna fetajuusto varovasti. Sekoita fetamuru ja juustoraaste kasvisten joukkoon. Jaa taikina osiin ja kauli kustakin osasta ohut suorakaiteen mallinen levy. Levitä pohjalle ensin salsakastiketta, sitten täytettä ohuesti. Rullaa ja leikkaa siivuiksi. Tökkää siivuihin halutessasi saumakohdista läpi coctailtikut, tai laita palat leivosvuokiin. Paista uunissa 225 asteessa noin 12-15min. 

Tuulihatut (noin 40kpl)
100g voita
2dl vettä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa

250g venäläistä meetwurstia
1 prk valkosipuli-yrtit tuorejuustoa
1prk ruohosipuli tuorejuustoa
1 prk smetanaa
n. puoli tuubia (135g) voileipäpikkelssiä
tuoretta ruohosipulia, hienonnettuna pari ruokalusikallista

Valmista tuulihattupohjat. Laita vesi ja pilkottuna voi kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää jauhot kerralla kattilaan ja sekoita voimakkaasti haarukkakapustalla, kunnes taikina irtoaa reunoista. Anna jäähtyä. Lisää munat yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten.  Jatka sitten vatkaamista niin kauan, että taikina on sileää ja notkeaa. Nostele taikinasta/pursota kasoja leivinpaperoidulle pellille. Taikina turpoaa uunissa noin kaksinkertaiseksi. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 15-25min uunista ja tuulihattujen koosta riippuen. Älä avaa luukkua paiston alkuvaiheessa kun tuulihatut kohoavat!

Valmista täyte. Hienonna meetwursti ja ruohosipuli. Sekoita tuorejuustot keskenään, sitten sekaan pikkelssi ja smetana, lopuksi meetwursti ja ruohosipuli. Laita täyte pursotinpussin tai annostele lusikalla jäähtyneiden tuulihattujen sisään. 

Ruisnapit savunautatahnalla (n. 50kpl)
1pss Väinämöisen ruisnappeja
250g savunautaa
1 paprika
2 prk pippuri tuorejuustoa
1 prk smetanaa / 1dl turkkilaista jugurttia
n. 1/2 tuubia (135g) voileipäpikkelssiä
tuoretta persiljaa

Hienonna savunauta ja paprika oikein hienoksi. Sekoita tuorejuusto, smetana/turkkilainen jugurtti ja voileipäpikkelssi keskenään. Lisää sitten savunauta ja paprika, sekoita tasaiseksi. Laita pursotinpussiin ilman pursotinterää, leikkaa sopivan kokoinen aukko päähän (ei liian iso, mutta kuitenkin tarpeeksi iso ettei täyte jää jumiin). Pursota nappien päälle täytettä ja koristele persiljalla.

Tomaatti-mozzarella-ciapatta suupalat (n. 50kpl)
2 rasiaa kirsikka/miniluumutomaatteja (mahdollisimman pieniä tomaatteja)
3 prk (n. 50kpl) minimozzarellapalloja (ostin Lidlistä, purkissa on 15-20kpl palloja)
2 kpl ciapatta leipiä, valmiiksi paistettuja tai paistovalmiita (+halutessasi yksi leipä tarjoilua varten)
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
yrttisuolaa
mustapippuria jauheena

Leikkaa tomaatit puoliksi. Paloittele leipä pieniksi paloiksi. Laita mozzarellapallot kulhoon, ripauta päälle oliiviöljyä, yrttisuolaa ja mustapippuria, sekoita käsin niin että öljyä ja mausteita on joka puolella. Ota pitkä coctailtikku, laita siihen ensin leipäpala, sitten tomaatinpuolikas, mozzarellapallo ja lopuksi pieni basilikan lehti. Jos pienet lehdet eivät riitä, voit leikata isompia lehtiä pienemmiksi. Laita tikut pystyyn kokoaiseen ciapatta leipään tai asettele lautaselle. Koristeeksi voit laittaa vielä isoja basilikan lehtiä.
Huom! Paljas mozzarella on tosi miedon makuinen, joten suolaa ja pippuria voi laittaa rohkeasti. Jos olet epävarma, lisää mausteita pikkuhiljaa, sekoita ja maista välillä ennen kuin lisäät enemmän.  







Pizzataikina Jamie Oliverin tapaan

Olen tehnyt jo jonkin aikaa pizzataikinan tällä ohjeella, jonka olen nähnyt parissakin Jamie Oliverin ohjelmassa. Tällä kertaa laitoin taikinan lisäksi yöksi kylmään (parvekkeelle, mutta jääkappi ajanee saman asian) tekeytymään. Oikein hyvä taikina tuli, teen vastakin. Taikinan voi siis hyvin tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana, jos haluaa seuraavana päivänä tehdä pizzaa :)

Tässä ohje, yritin ottaa myös vaihekuvia :P

Jamie Oliverin pizzataikina
1kg jauhoja (käytän aina Myllyn paras pizzajauhoseosta)
ripaus suolaa
ripaus sokeria
3pss kuivahiivaa
0,5l haaleaa vettä
"good lug" eli kelpo loraus tai vaikka parikin oliiviöljyä
(mausteita)

Taikinan teko aloitetaan kaatamalla jauhopussin sisältö puhtaalle työtasolle. Tee jauhojen keskelle kolo.

Kaada osa vedestä jauhojen keskelle. Lisää veteen suola, sokeri, oliiviöljy ja kuivahiiva. 

Ota haarukka ja ala sekoittaa jauhoja mukaan veteen laidoilta pikkuhiljaa. Lisää loput vedestä.

Jatka sekoittamista ottaen jauhoja laidalta mukaan, kunnes loppujen lopuksi taikina on suurinpiirtein tämän näköistä. Tässä vaiheessa otat kädet käyttöön ja vaivaa loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisa ja tasaisen.

Muotoile isoksi pyöreäksi palloksi ja laita kulhoon, peitä leivinliinalla. Anna kohota kunnolla joko huoneenlämmössä (tai sitten kylmässä yön yli).

lauantai 26. lokakuuta 2013

Chocolate Chip Cookie Dough Brownie

Sain kaukaa Atlantin tuolta puolen paketin, jossa oli mm. chocolate chipsejä. Tein taikinan, siis chocolate chip cookie dough taikinan. Maistoin taikinaa, ja ajattelin "NAM!". Maistoin toisen kerran, ja ajattelin "NAM, voisin syödä tämän ihan tämmöisenään!" Maistoin lisää ja ajattelin "Syy miksi en ole tiennyt tykkääväni cookie doughsta näin paljon on se, etten ole syönyt tätä paljaaltaan!". No, tein silti taikinasta keksejä, koska joku on sanonut pari kertaa, että voisin joskus tehdä niitä. Siis nimenomaan cookies, jotka on pehmeitä. Minun mielestä keksin pitää olla kova, mutta eihän niitä pakko ole itse syödä. Etsin ja etsin THE Chocolate Chip Cookie reseptiä, ja uskoin löytäneeni sen. Ja taikinasta tuli siis niiiin hyvää, että.. Paistoin itse keksi ja niistä tuli jättejä, hillittömiä.. ja minun mielestä ihan epäonnistuneita. Onneksi joku piti niitä ihan täydellisesti onnistuneina ja oli hyvillään :)

Halusin kuitenkin kokeilla vielä jotain. Tämä resepti on oikeastaan odottanut kokeilemista jo jonkun aikaa, ja paketin saapuminen tällä viikolla oli täydellinen ajoitus, siispä tuumasta toimeen. Jos pidät suklaisesta, pehmeästä ja kosteasta suklaakakusta, sekä cookie dough jäätelöstä, olen varma että pidät tästä herkusta. Ja vaikket tiennyt pitäväsi cookie doughsta eli keksitaikinasta sellaisenaan.. Tämä voi muuttaa mielesi :) Resepti on alkuperäisin jostain jenkki-blogista kirjoitettu ylös, hieman sovelsin omiin aineisiin sopivaksi.

Chocolate Chip Cookie Dough Brownies
Brownie: 
(1/2cup) 113g makeuttamatonta tummaa suklaata (käytin Fazerin taloussuklaata)
(1cup) 225g suolatonta voita, huoneenlämpöistä (käytin normaalisuolaista voita)
(2cups) 4,75dl fariinisokeria
4 munaa
2 tl vaniljauutetta
(1cup) 2,35dl vehnäjauhoja
Cookie Dough:
(3/4cups) 170g suolatonta voita, huoneenlämpöistä (käytin normaalisuolaista)
(3/4cups) 1,75dl fariinisokeria
(3/4cups) 1,75dl kidesokeria
3 rkl täysmaitoa (laitoin 2rkl mascarponea ja 1rkl kevytmaitoa)
1 1/2 tl vaniljauutetta
(1 1/2cups) 3,55dl vehnäjauhoja
(1 1/2cups) 3,55dl mini chocolate chips / suklaata pieneksi pilkottuna (laitoin vaan 1 cup eli 2,35dl joka oli ihan tarpeeksi)

1. Brownie osa: Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen.  Sulata suklaa. Vaahdota voi ja sokeri hyvin kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaa hyvin jokaisen välissä. Lisää vaniljauute. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa. Pienellä teholla vatkaten lisää jauhot, sekoita vain sen verran että jauhot juuri sekoittuvat tasaisesti. Kaada taikina 22x33cm, leivinpaperilla vuorattuun leivontavuokaan. Paista uunissa 25-35 min. (Testaa tikulla milloin ei taikina enää tartu).
2. Cookie Dough: Vaahdota voi ja sokerit hyvin (niin että sokerit sulavat kunnolla rasvan joukkoon). Lisää maito ja vaniljauute. Pienellä teholla vatkaten lisää jauhot. Älä vatkaa liikaa, vain sen verran että jauhot sekoittuvat joukkoon. Lisää suklaapalat nuolijan tms avulla taikinaan. 
3. Levitä keksitaikina hieman jäähtyneen brownien päälle. Laita jääkaappiin vähintään tunniksi. Leikkaa paloiksi ja nauti!

Nyt tärkeä huomautus. Jälkeenpäin ajatellen olisin tehnyt cookie doughn THE taikinan ohjeella, mutta koska siinä oli munaa ja taikinaa ei paisteta, päädyin tähän ohjeeseen. Tämän toisen ohjeen taikina oli samettisen pehmeää rakenteeltaan, siis todellakin IHAN SUPER HYVÄÄ! Suomessahan ei kuitenkaan kananmunissa mitään salmonella-vaaraa pitäisi olla, joten jos nyt tekisin uudestaan, tekisin cookie doughn seuraavan ohjeen mukaisesti:
THE Chocolate Chip Cookie Dough:
(2 1/4 cups) 5,3dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa (jätin pois koska käytän normaalisuolaista voita)
(3/4cup) 170g suolatonta voita, huoneenlämpöistä (käytin siis normaalisuolaista)
(1/4cup) noin 0,5dl tuorejuustoa, huoneenlämpöistä (käytin mascarponea)
(1/2cup) 1,2dl sokeria
(1cup) 2,35dl fariinisokeria
1 1/4 tl vaniljauutetta
2 munaa
(2cups) 4,7dl (semi-sweet chocolate chips) suklaahippuja (laitoin maitosuklaa chocolate chips)

Vaahdota voi, tuorejuusto, vaniljauute ja sokerit hyvin kuohkeaksi, niin että sokerit "sulavat" voihin. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään jauhot ja sooda (ja suola jos käytät suolatonta voita), lisää varovasti ja vähän sekoittaen taikinaan. Sekoita suklaahiput joukkoon nuolijan tms avulla sekoittaen. Jos teet keksejä, pidä jääkaapissa peiteltynä ainakin 2 tuntia, jopa 3 päivää ennen keksien leipomista. 

Taloussuklaasta tai muusta saa ihan hyvin paloiteltua suklaan näihin ohjeisiin, mutta noissa chocolate chipseissä on kyllä ihan muoto ja rakenne. Tämmöisiä suklaahippuja oli paketissa, ja joita käytin näihin:

 Ensi viikolla leivotaan sitten taas paljon näillä näkymin, mm. Halloween-juttuja. Aatu jo piirsi ohjeita, mitä tulee tarjolle.. Ihana mussukka <3  Eli ilmeisesti jotain luuranko-kakkua ja muumiomuffinsseja jne. pitäisi saada tarjolle :)

perjantai 4. lokakuuta 2013

Baileys-kakku (Äidin lempikakku)

Yhteen taukohuoneeseen, jossa on enemmän kuin muutamat kahvitauot vietetty, vein kakkua :) (Alempana oleva Banoffee meni siis myös sinne)
Baileys-kakku (Äidin lempikakku)
pohja:
1pkt Dominoita tms tummia täytekeksejä
75g sulatettua rasvaa
Murskaa keksit käsin paksussa pakastepussissa, tai monitoimikoneessa, lisää sulatettu rasva ja sekoita tasaiseksi. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kermaa (laitoin 2,5dl Flora Kuohua)
1,25dl tomusokeria
2prk mascarponea
3 valkuaista
1dl Baileys kermalikööriä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää tomusokeri vatkaten. Lisää mascarpone, sekoita. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää kermaseokseen. Kuumenna likööri, sulata liivatelehdet siihen ja anna jäähtyä hetki ennen kuin lisäät kermaseokseen. Sekoita tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. 

suklaakiille:
3 liivatelehteä
3dl maitoa
1dl tummaa kaakaojauhetta
0,75dl sokeria
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa muut aineet kattilaan ja sekoita. Annan kiehahtaa. Lisää liivatelehdet. Anna jäähtyä (kädenlämpöiseksi), kaada sitten vuokaan täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa parisen tuntia. 

Koristele kakku suklaalastuilla, kermavaahdolla tms. haluamallasi tavalla.





torstai 3. lokakuuta 2013

Banoffee

Entuudestaan tuttu naminaminami-herkku kertauksen vuoksi :)
Banoffee
1 tlk kondensoitua maitoa
1pkt suklaakauradigestivejä
75g sulatettua rasvaa
2-3 banaania
2-2,5dl kermaa, esim 1prk (2,5dl) Flora Kuohua
kaakaojauhetta

Keitä kondensoitu maito avaamattomassa tölkissään kattilassa noin 2,5 tuntia. Veden tulee kiehua hiljalleen (eli ei tarvi olla täysillä levy) ja purkin olla veden peitossa koko ajan. Anna jäähtyä sen aikaa, että voit tölkin ottaa käteen ilman että kädet palaa :)
Pingota noin 20cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, laita reunoille reunakalvot tai tee leivinpaperista. Murskaa keksit paksussa pakastepussissa ja lisää joukkoon sulatettu rasva, sekoita tasaiseksi. Painele muruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Laita hetkeksi jääkaappiin.
Avaa maitotölkki varovasti, kaada toffee keksipohjan päälle, levitä ja tasoittele tarpeen mukaan. Pilko toffeen päälle 1-2 banaania (1 isoiso tai 2 pientä). Levitä tai pursota päälle vaahdotettu kerma, koristele banaaniviipaleilla ja kaakaojauheella.


Suomen lasten leivontakirja

Tulipa postissa yks päivä ihana yllätys <3

Ullalta on ilmestynyt uusi kirja, josta on taatusti iloa koko perheelle. Meillä ainakin heti selattiin lasten kanssa tarkkaan ja innokkaat pikkuleipurit odottavat sormet syyhyten koska päästään yhdessä leipomaan :) Ongelmana on sama tuttu valinnan vaikeus, mistä ohjeesta aloittaisi, kun on niin monta houkuttelevaa.. :)

Kirjaa voi tilata esim täältä


Gluteenittomat suklaa-banaanimuffinssit

 Tässä yks päivä oli semmoinen tilanne, joka on varmaan tuttu monelle; banaaneja kypsymässä pöydällä ja jotain pitäis niille tehä. Samana päivänä illalla oli yksi tapaaminen, jonne päätin sitten leipasta muffinsseja vietäväksi. Gluteenittomilla löin kaksi kärpästä yhdellä iskulla, koska tapaamisessa oli yksi gluteeniton henkilö, ja myöhemmin viikolla tarvin toiseenkin paikkaan gluteenittoman tarjottavan.

Gluteenittomat suklaa-banaanimuffinssit, 12kpl
2 munaa
1dl sokeria
2 pientä banaania tai yksi iso
100g voita sulatettuna
1tl vaniljasokeria
1,5tl leivinjauhetta
2dl Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta (ehkä vähän reilu 2dl meni oikeastaan)
3rkl tummaa kaakaojauhetta
12 kpl Pätkis bites/Pätkis konvehtia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, sen jälkeen sulatettu voi. Lisää soseutettu banaani ja sekoita varovasti tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin ja lisää jokaiseen päälle yksi Pätkis (voit painaa kevyesti sitä osittain taikinan sisään).

Koristele halutessasi vielä kaakaojauheella ja ripauksella vaniljasokeria maustetulla kermavaahdolla.