torstai 29. elokuuta 2013

Red Velvet kuppikakut / Red Velvet Cupcakes

Söin eka kerran elämässäni Red Velvet cupcaken Kanadassa noin puolitoista vuotta sitten. Jotenki tuli semmonen olo, että tämä on todellista herkkujen herkkua, itseä ensimmäisenä sävähdytti leivoksessa lähinnä ulkonäkö. No okei, oli se kuorrute myös aika hyvää :P Kokeilin viime vuonna yhtä Kanadassa saamani lehden ohjetta, mutta se ei oikein onnistunut, monesta syystä. Nyt olen etsinyt "parasta" reseptiä, ja päädyin kokeilemaan seuraavaa ohjetta. Tämä toimi mielestäni hyvin, tuli pehmeitä, oikean värisiä ja sopivan suklaisia :) Suluissa on desi- ja grammamäärät (kahden desin tarkkuudella), itse mittasin alkuperäisen ohjeen mukaan kuppeina ja unsseissa.

Red Velvet Cupcakes (12kpl)
4 rkl huoneenlämpöistä suolatonta voita (tämä oli minun lusikoilla reilu 100g)
3/4 cup kidesokeria (1,77dl)
1 muna
2,5 rkl kaakaojauhetta
3 rkl punaista elintarvikeväriä (Huom! Nestemäistä, esim Dr Oetker)
0,5 tl vaniljauutetta (tätä minulla ei ollut, laitoin puolet vaniljatangon siemenistä)
0,5 cup piimää (1,18dl)
1 cup+2rkl vehnäjauhoja (2,52dl)
0.5 tl suolaa (jätin pois koska voi oli normaalisuolaista suolattoman sijaan)
0.5 tl soodaa
1.5 tl valkoviinietikkaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen (350 F). Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Sekoita erillisessä kupissa kaakaojauhe, vanilja ja väriaine paksuksi tahnaksi. Lisää taikinaan ja sekoita huolellisesti vatkaimella. Lisää puolet piimästä ja puolet jauhoista hitaasti vatkaten. Lisää loput ja vatkaa hieman kovemmalla kunnes seos on tasaista. Lisää suola, sooda ja valkoviinietikka, vatkaa reilulla teholla 1-2minuuttia, kunnes taikina on kuohkeaa ja kiiltävää. Jaa muffinssipellille asetettuihin muffinssivuokiin ja paista uunissa noin 20 min. Voit koittaa kypsyyttä isoimman muffinssin keskikohdasta esimerkiksi spagetilla (jos ei jää taikinaa, ovat kypsiä). Anna jäähtyä muffinssipellillä. Valmista kuorrute.

Tuorejuustokuorrute
4 unssia huoneenlämpöistä voita (113,4g, voinee pyöristää 100g, mutta huomioi myös sokerin määrä!)
4 unssia maustamatonta tuorejuustoa ( sama juttu kuin yllä)
2.5 cups tomusokeria (5,91dl)
1tl vaniljatiivistettä (käytin toiset puolet vaniljatangon siemenistä)

Vatkaa voi ja tuorejuusto sekaisin (1-2minuuttia). Lisää tomusokeri erissä ja lopuksi vanilja. Jos käytät vaniljatangon siemeniä kuten minä, huomioi että kuorrutteessa näkyy silloin mustia pisteitä :) Pursota kuorrute muffinssien päälle ja koristele halutessasi koristerakeilla, värisokerilla, glitterilä jne.

Btw, pikku tarina Red Velvetista. Red Velvet sai syntynsä sota-aikana, kun ruoka-aineita säännösteltiin ja leipurit käyttivät keitetyn punajuuren lientä parantamaan kakkujen väriä ja säilyttämään kosteutta. 1920-luvulla Red Velvet oli Waldorf-Astoria Hotellin tunnetuin jälkiruoka. Tunnettu herkku oli myös Kanadan Eaton tavaratalon ravintoloissa ja kahviloissa 1940- ja 1950-luvuilla. Reseptejä löytyy tänä päivänä lukuisia variaatioita, mutta kaikissa niissä on tietyt raaka-aineet: valkoviinietikka, piimä ja sooda; juuri piimä ja valkoviinietikka saavat aikaan reaktion, joka tuo paremmin esille kaakaojauheessa olevan punertavan värin. Red Velvet on säilyttänyt suosionsa näihin päiviin asti ja on varmasti yksi tunnetuin kakku/leivos Pohjois-Amerikassa.

Jos ja kun joskus tulee leivottua kuppikakkuja, ja sattuu vielä olemaan menossa kylään Jiille ja Veelle, niin kaapissa on hyvä olla varalta muutamia cupcake-laatikoita. Näitä saa ostettua netistä kätevästi, esimerkiksi  täältä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti